Напитки и инсулинова резистентност имат ли връзка и каква е тя? Да, определено между това, което пием и състоянието на ИР има връзка. Както храната, така и течностите могат да окажат влияние върху чувствителността на организма към инсулина. Знаете, че това е комплексно състояние и всичко, което приемаме, оказва влияние върху тялото и здравето ни.
Защо напитките имат значение при инсулинова резистентност?
Както знаете, инсулиновата резистентност е състояние, при което клетките са по-малко чувствителни към хормона инсулин. Това означава, че глюкозата не може да се превърне в енергия и се трупа под формата на мазнини. С времето това състояние може да отиде към преддиабет и диабет тип 2.
Напитките са особено важни, защото до голяма степен съдържат голямо количество захари. Дори да няма захар, то те са с изкуствени подсладители и стимулиращи вещества. Те могат да окажат влияние върху чернодробния статус или възпалението. В този смисъл има огромна връзка между напитки и инсулинова резистентност, която оказва влияние върху общото състояние на целия организъм.
Захарни напитки
Различни научни изследвания в чужбина показват, че захарните напитки увеличават риска от диабет с 18% . Захарта от фруктозата влияе негативно върху липидния метаболитен профил, както и върху и инсулиновата резистентност. Това е така, защото тези напитки водят до бърз пик на кръвната захар и следователно до по-високо производство на инсулин. Също така, тази скрита захар води до допълнително отлагане на мазнини по вътрешните органи на тялото, което води до омазняване.
Това, което можете да направите, е да избягвате консумацията на газирани сладки напитки, дори да пише, че са с подсладител. Можете да ги замените с вода, с газирана вода с лимон или неподсладен чай. С повишено внимание консумирайте пресните сокове, тъй като те също имат плодова захар. Макар да не е вредна като бялата, тя също крие своите рискове.
Диетичните напитки
При напитки и инсулинова резистентност диетичните също могат да бъдат опасни. Макар да нямат онази бяла вредна захар, то те предизвикват метаболитен отговор. Този вид напитки определено са по-добър безопасен вариант на сладките, но в никакъв случай не трябва да се приемат без повишено внимание.
При употребата на диетични напитки, трябва да следите общото състояние на организма и метаболитния отговор. Най-добре е да ги избягвате и тях, но ако не можете да се лишите напълно от приема на газирани напитки, то по-добрата алтернатива са диетичните.
Черно кафе без захар
Различни проучвания показват, че чистото кафе без захар намалява инсулиновата резистентност и подобрява метаболизма до 27%. Разбира се, говорим за нормални количества кафе – до 2 чаши дневно.
Защо обаче да не добавяте добавки към кафето? Ако добавите захар, то неговите ползи значително намаляват и то става калорично. Също така, при някои хора кофеинът може да повиши кортизола и това да наруши метаболитния баланс. Можете да пиете до 2-3 чаши чисто кафе. Ако искате да добавите нещо, то по-добре да е подсладител или нискомаслено мляко.
Зелен чай
Той помага с нормализирането на нивата на инсулина и подобрява метаболизма. Същото влияние има и черният чай. Можете да ги пиете неподсладени и са естествен заместител на кофеина. Ако се изкушавате да прекалявате с кафето, то това е една добра и здравословна негова алтернатива.
Енергийни напитки
Те са вредни във всеки смисъл на думата. Дори да са без захар, високото съдържание на кофеин в тях може да наруши метаболитния баланс и глюкозния толеранс в тялото. За спортните напитки е по същия начин. Можете да ги използвате, но с повишено внимание. Изберете такива, които са с ниско съдържание на захар. Най-добре е да ги избягвате и да използвате вода за хидратация.
Алкохол
Някои изследвания показват, че алкохолът може да доведе до 7% подобрение на инсулиновата чувствителност и то при жени. Други обаче са на мнение, че алкохолът няма толкова полезно влияние върху инсулиновата резистентност и затова е важно да се придържате към здравословния начин на живот.
Все пак, можете да изберете да изпиете 1-2 чаши за жени сухо вино, а за мъжете 3-4, като максимална доза. Избягвайте коктейлите, които са пълни с повече захар, отколкото алкохол.
Напитки и инсулинова резистентност – какво можем да си позволим?
Разбира се, не всички напитки са забранени при състояние на инсулинова резистентност. Водата си остава най-предпочитана, а ако искате да я разнообразите – добавете лимон. Зеленият чай също се препоръчва, както и билковият. Черният подобрява индексът на ИР, но трябва да е внимава с него, заради съдържанието на кофеин.
Можете да добавите и функционални напитки, които често съдържат витамини и хранителни вещества, разбира се съобразени със състоянието ви.
Финални думи
Напитки и инсулинова резистентност е връзка, която е невидима, но има пряко влияние върху организма и начина, по който той реагира. Затова изберете напитки, които няма да нарушат тази връзка, а напротив – ще я заздравят и подобрят. Всяка една напитка, употребена с мярка, може да бъде полезна и да подобри състоянието на инсулинова резистентност.

